Kuvat Spotifyn “Thanks 2016, It’s been weird” -kampanjavideosta

Julkaistu Fisplay Oy:n blogissa 27.6.2017

’The best marketing doesn’t feel like marketing’’ totesi Tom Fishburne. Miten sitten markkinoida niin, ettei markkinoinnin tuote saisi asiakkaita huokaamaan, että taasko mainoksia? Vu Khanh kirjoittaa artikkelissaan The top 3 digital marketing trends in 2017, että vuonna 2017 on markkinoinnissa parasta satsata big datan käyttöön, lisättyyn personointiin ja suoratoistovideoihin. Samoja teemoja nosti esille Smart Insigthsin kysely, jossa 2352 yrittäjää ennusti tulevia trendejä.
1. Big data
Markkinointi ilman dataa on kuin ajaisi silmät kiinni, sanoi Dan Zarrella, monien markkinointikirjojen kirjoittaja. Big data on yhä yksi päätrendi markkinoinnissa.
Big dataa voi käyttää markkinoinnissa apuna esimerkiksi Google Trends -sivuston avulla. Sivusto kerää maittain yleisimpiä hakutermejä suhteessa hakuvolyymiin. Näin markkinoijat voivat saada uusinta tietoa kohderyhmänsä kiinnostuksenkohteista. Sivustolla on myös mahdollista etsiä ja vertailla trendejä vaikkapa samojen markkinoiden sisällä.
Kelly Eisel esittelee artikkelissaan Make content automation a breeze with digital signage integrations integraatio-ohjelmia. Integraation pohjaa niille ohjelmille, jotka keräävät asiakasdataa ja piirtävät niistä kaavioita. Integraatio analysoi tätä dataa, luo sen avulla mielikuvan kohderyhmästä ja kerää internetistä kohderyhmää kiinnostavaa sisältöä sekä julkaisee sitä yrittäjän julkaisukanavilla.
2. Lisätty personointi
Tunnettuja esimerkkejä big datan käyttäjistä ovat esimerkiksi Spotify, Amazon ja Netflix. Mitä enemmän kehitetään tapoja parantaa käyttäjäkokemusta big datan avulla, sen yleisemmäksi se tulee.
Markkinoinnin tasolla big dataa on käytetty kampanjoihin kuten Spotifyn “Thanks 2016, It’s been weird”. Kampanja perustuu kaikelle sille hauskalle, mitä tulee esille yksittäisistä ihmisistä big dataa kerätessä.
3. Suoratoistovideot
Suoratoistovideot ovat internetin uusi lempilapsi, kirjoittaa Kit Miller artikkelissaan Looking Ahead: We Predict 11 Digital Marketing Trends for 2017. Meerkat avasi uuden väylän ja kohta seurasivat Twitter Periscopella, Facebook, Youtube ja Instagram.
Suoratoistovideot ovat saaneet niin valtavia katsojalukuja, ettei formaattia kannata jättää huomiotta. Esimerkiksi BuzzFeedin video kahdesta työntekijästä, jotka yrittivät räjäyttää vesimelonin kumilenkeillä, sai 11 miljoonaa näyttökertaa!
Suoratoistovideot ovat markkinoinnissa uudehko väline, joille ei ole muodostunut tiukkoja sääntöjä. Video voi olla pitkä tai lyhyt, sen ei tarvitse olla visuaalisesti loppuunsa hiottu eikä vuorosanoja pidä kirjoittaa etukäteen. Olennaista markkinointiin tehdyssä suoratoistovideossa kuitenkin on, että siinä on selkeä perusidea.